Nog net op tijd voordat het donker wordt heb ik een schets gemaakt.

Ditmaal van een detail. Ik heb dit jaar al mijn bollen in potten gezet vanwege de slakken en het vocht. Nu kan ik ze beter in de gaten houden. Ze staan in zwart-plastic potten, hebben een behoorlijke drainage van dakpanscherven, zand en aarde en zijn afgedekt met een laag aarde en grint. Beter kan het niet dacht ik.
En toen moesten ze koud en droog staan. Vooral dat laatste was een uitdaging. Ik heb het een jaar op de zolder geprobeerd. Te droog. Ik heb het buiten geprobeerd. Te nat. Nu bedacht ik deze strook van dakpannen, waardoor het water keurig netjes wegloopt en de potten droog blijven. En toch koud. Ik ben benieuwd of dit het is, we gaan het zien.

De tuin zelf heb ik ingepakt in een deken van kastanjebladeren, die gratis op straat lagen. Als er niet te veel ziektes in zitten moet dat ook helpen tegen de ergste kou. Ik voel dat de eerste nachtvorst niet lang meer op zich laat wachten, dus ik hoop dat er dit jaar minder planten bevriezen dan vorig jaar, toen al mijn Clematissen het loodje hebben gelegd.