tuin

Toen ik in 2017 in Warffum ging wonen, was de tuin achter mijn atelier een lege vlakte. Ik heb eerst maar eens flink wat groenblijvende struiken geplant. Inmiddels is het een vrolijke en inspirerende verzameling bloemen.
Ik heb als basis de beginselen van een cottagetuin genomen. "Overvloedig, weelderig, informeel, alles hergebruiken, alles dichtbij, spontane combinaties koesteren, veel heldere kleuren, veel insecten, geen grote groepen, veel klimplanten.... dat vergt veel plantenkennis en een scherpe blik", zoals de oprichter van mijn lievelingstuin Great Dixter in Engeland - schrijver Christopher Lloyd - het verwoordde.

Ik ben sinds 2020 deelnemer aan de Open Tuinen Route van 'Groei & Bloei'.

Botanisch tekenen

Als u wilt studeren op botanisch tekenen, kunt u mijn tuin gebruiken om een studie in een schetsboekje te maken. U kunt bijvoorbeeld verschillende bladrandjes bestuderen. Het is heel interessant om te zien hoe veel soorten er zijn. Of u kunt kleuren groen oefenen met aquarel. Of de basis van bloemvormen proberen te tekenen. Of hoe klimplanten zich proberen vast te houden. Ik heb een boek gemaakt met dit soort botanische ideeen ter inspiratie. Supernuttig en erg leuk om te doen, met een stoeltje en een kop thee erbij.

Rust

In de tuin en de tuinkamer kunt u een rustig plekje zoeken om te genieten, eventueel met een kop thee of koffie.
U ziet overal bloemen en insecten. Ook veel vlindersoorten vliegen hier rond en zitten voor uw neus stil op een bloem. Ooit een kolibrievlinder aan het werk gezien? In de natuurgidsen van mijn bibliotheek vindt u alle informatie over wat u ziet.

Catalogus

Ik houd een kaartsysteem bij van elke plant in de tuin. De kaarten worden voorzien van een getekende afbeelding van de bloem zodat ik de kleuren goed kan beoordelen als ik combinaties wil maken. Het blijkt een heel nuttige actie. Ik streef steeds naar de drie primaire kleuren bij elkaar, maar rood, geel en blauw moet je vertalen in bloemen. Dat is een spannende bezigheid. En vervolgens doet de natuur vaak iets heel anders, en daar moet ik alleen maar om lachen. Ik zie het als een levenslang en humoristisch spel tussen mij en moeder natuur.
U mag dit kaartsysteem ook gebruiken om nieuwe inspiratie op te doen voor uw eigen tuin.

.