vindselmuseum

vindselmuseum

vindselmuseum

In 2004 startte Trudy Het Vindselmuseum: een klein natuurhistorisch museum op bedrijventerrein Isselt in Amersfoort. Het museum heeft tot 2011 bestaan, en het heeft in die zeven jaar duizenden bezoekers getrokken.

Het was een droomwens van Trudy sinds haar kindertijd. Ze heeft jaren gezocht naar een geschikte plek, en toen die maar niet kwam is ze gewoon begonnen in haar toenmalige atelier. Het museum bestond uit drie 'kamers' van elk 25 vierkante meter. De eerste had ze ingericht als ontvangstruimte, in de tweede kwam de collectie en de derde kreeg een educatieve functie met bibliotheek. Op een bedrijventerrein dus, een onmogelijke plek eigenlijk, maar dat vond ze juist een uitdaging.

vindselmuseum

"Het was mijn bedoeling er een oase van te maken en een levend kunstwerk. Ik wilde de bezoekers laten ervaren wat de schoonheid en diversiteit van de natuur is. Ik had ieder vindsel met de grootste zorg een plekje gegeven in kastjes, in letterbakken en aan de muur, en daardoor gingen kinderen ook uiterst zorgvuldig om met de vindsels, die ze oppakten en bekeken. Het werd nooit een bende."

"De jaren in het Vindselmuseum waren een heel bijzondere en fijne ervaring. Het leukst vond ik kinderen die enthousiast waren omdat ze overal aan mochten komen. Verjaardagspartijtjes had ik vrijwel wekelijks en de Vindseleilanden die de kinderen maakten waren allemaal verschillend. Mijn werk was het verzamelen en drogen van vindsels voor de voorraad."

vindselmuseum

Het Vindselmuseum was op zondag en in de schoolvakanties open. Er kwamen allerlei groepen, fietsers, gezinnen uit het hele land, grootouders met hun kleinkinderen, groepen met kinderopvang, en ook collega’s van andere natuurmusea.

Uiteindelijk was zelfs het parkeerterrein voor het museum veranderd in een groene oase. Het Vindselmuseum werd landelijk bekend en het trok ook de aandacht van radio- en tv-makers. Trudy heeft het Vindselmuseum zeven jaar lang open weten te houden, maar uiteindelijk was het als particulier museum, zonder enige subsidie of overheidssteun, niet langer vol te houden.

vindselmuseum