tekenen

cursussen en workshops

tekenen

"Tekenen gebeurt geconcentreerd, in alle rust, met aandacht voor details. Botanisch tekenaars vullen hun boekje met nauwgezette studies van planten, zaden, vruchten, bladeren en wat ze nog meer tegenkomen in elk seizoen. Zij werken ook naar de waarneming, maar zitten daarbij rustig aan tafel."

De winters zijn bij uitstek geschikt om te tekenen aan de cursustafel in het atelier. De zomers lenen zich uitstekend voor schetsen in de natuur.

cursus

Dat Trudy zich steeds meer specialiseerde in botanische tekeningen heeft alles te maken met haar liefde voor de natuur en haar opleiding en werkervaring als plantkundige. Door het determineren van planten heeft zij geleerd een moeilijk onderwerp in kleine stukjes te verdelen, waardoor het overzichtelijk wordt. Die rust en ordelijkheid kenmerken haar werk, atelier en lessen.

In haar atelier kunt u haar werk vrijblijvend bekijken. Trudy maakt behalve losse tekeningen en wetenschappelijke plantportretten ook manuscripten. Dat zijn boeken die als unica te koop zijn.

cursus

Cursussen

Tekencursussen verzorgt Trudy vooral in de wintermaanden (oktober tot en met maart): doorgaans zit je dan liever aan de cursustafel in het verwarmde atelier gedetailleerde tekeningen uit te werken dan dat je op het open land staat te schetsen. Trudy beveelt alle beginnende tekenaars aan te beginnen met de basiscursus 'Natuurtekenen''

Basiscursus 'Natuurtekenen: de Mierenwandeling'
zeven dagdelen, elk van twee uur

In deze cursus leert u stapsgewijs een goed gelijkende tekening te maken van iets uit de natuur. We werken alleen met potlood. Deze cursus is bedoeld voor beginnende tekenaars, ook als u al jaren niet getekend heeft of het helemaal niet meer durft. Volwassenen bijvoorbeeld, die op de basisschool voor het laatst hebben getekend en daarna nooit meer. Trudy leert u volgens haar eigen methode 'de Mierenwandeling' hoe u planten, zaden, bloemen en andere natuurvoorwerpen op papier moet krijgen en u krijgt op die manier een recept voor een goed lijkende tekening.

cursus

Hebt u de basiscursus gevolgd, dan raadt Trudy u één van de volgende vervolgmogelijkheden aan:

  • een 'techniekcursus', bijvoorbeeld: pen en droge aquarel, pen en inkt, penseeltekenen, kalligrafie, kleurpotlood,
  • 'vrij tekenen': doorgaan met oefenen onder begeleiding,
  • individuele lessen.

De eerstvolgende cursussen:

  • cursus 'Botanisch tekenen voor beginners', zes donderdagochtenden, vanaf 9 januari 2020, deelnameprijs € 105,00 informatie en aanmelden.
  • cursus 'Natuurtekenen kleurpotlood', vijf donderdagavonden, vanaf 9 januari 2020, deelnameprijs € 87,50 informatie en aanmelden.
  • cursus 'Vrij tekenen voor gevorderden', zes maandagmiddagen, vanaf 13 januari 2020, deelnameprijs € 105,00 informatie en aanmelden.

cursus

Individuele lessen

"Ooit dacht ik: waarom bestaat er privé-muziekles en geen privé-tekenles? Zou daar behoefte aan zijn? Ik ben toen aarzelend met één mevrouw begonnen en al gauw had ik veel cursisten. Net als mijn pianolerares, elk uur een ander, en dat vond ik erg leuk. Sindsdien heb ik allerlei bijzondere vragen voor les gehad: 'Doe je ook je schapen? Hoe kan ik de ontwerpen in mijn hoofd tekenen? Kun je mij wat minder gedetailleerd leren tekenen? Hoe maak ik een kleurtje met aquarel?"

Het onderwerp of programma is vrij. Het kan een beginnerscursus zijn, maar er zijn ook gevorderde tekenaars die een ander onderwerp of een nieuwe techniek willen leren, of die één keer in de maand komen voor een nieuwe impuls. Of die gewoon bezig willen blijven.
Tijdstip en lesprogramma bepaalt u in overleg met Trudy. Een les duurt in de regel maximaal 2 uur.

Kosten: € 32,50 per les, of € 150,00 voor een serie van 5 lessen.

cursus

Maandelijkse workshops

Trudy geeft maandelijks een workshop, waarbij steeds een ander onderwerp wordt belicht. In de wintermaanden wordt er vooral rustig aan de cursustafel 'getekend', in de zomermaanden wordt er ook buiten - tijdens een wandeling door het dorp - snel 'geschetst'.

De workshops zijn gericht op beginnende tekenaars, die op deze manier kennis willen maken met tekenen in het algemeen of met Trudy's methode in het bijzonder. Het is één les van een dagdeel, en de deelnameprijs is heel billijk.

Trudy heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van beginners.

"Ik ga er vanuit dat je nog niet kunt tekenen. Tekenen is niet een gave die zomaar uit je komt rollen; het is een ambacht, dat je kunt leren. Je kunt het jezelf leren, maar dat kost een hele berg energie. Ik ben er goed in om je te vertellen hoe je een bepaald onderwerp moet aanpakken. ik heb ervaren dat het maken van één complexe tekening te veel inzicht vergt in alle kleinere onderwerpen. Als je bijvoorbeeld een landschap tekent, komen daar dieren, boerderijen, lucht, water en nog veel meer in voor. Ik haal dat uit elkaar en behandel één ding tegelijk".

De eerstvolgende workshops:

  • workshop 'Helleborus', dinsdag 17 maart 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.
  • workshop 'Alle kleuren groen', woensdag 15 april 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.
  • workshop 'Stinzenplanten', dinsdag 12 mei 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.

workshops