schetsen

schetsen

schetsen

"Schetsen is een dynamische bezigheid: het gebeurt snel en intuïtief, vaak staand, en met makkelijk hanteerbare materialen. Schetsers vullen hun boekje met zo veel mogelijk schetsjes tijdens het dagelijks leven, overal en altijd. 'Kilometers maken'."

De winters zijn bij uitstek geschikt om te tekenen aan de cursustafel in het atelier. De zomers lenen zich uitstekend voor schetsen in de natuur.

schetsen

Trudy raakte ooit geboeid door de schetsen van grote schilders en vooral van Eugène Delacroix. Maar ook de schetsen van Rembrandt en da Vinci heeft ze grondig bestudeerd. Ze besloot zich in het schetsen te bekwamen. Dat lukte door jarenlang vele tientallen schetsboekjes te vullen met inspirerende dingen, met studies van de oosterse kunst, met het kopiëren van de grote meesters en met tips van collega's.

Sinds jaren heeft Trudy heel veel cursussen schetsen en journaling gegeven, in haar eigen atelier, maar ook aan verschillende Volksuniversiteiten. De bekendste cursus was 'Schetsen op Reis'. Een aantal cursisten nam later deel aan de schetsreizen naar Engeland en Portugal.

Schetsen werden gepubliceerd in verschillende tijdschriften. En in 2013 gaf Tirion Uitgevers Trudy's 'Reisschetsboek' uit.

Al die boekjes die Trudy ooit gevuld heeft kunt u trouwens nog doorbladeren als u Trudy's atelier bezoekt.

reisschetsboek

Maandelijkse workshops

Trudy geeft maandelijks een workshop, waarbij steeds een ander onderwerp wordt belicht. In de wintermaanden wordt er vooral rustig aan de cursustafel 'getekend', in de zomermaanden wordt er ook buiten - tijdens een wandeling door het dorp - snel 'geschetst'.

De workshops zijn gericht op beginnende tekenaars, die op deze manier kennis willen maken met tekenen in het algemeen of met Trudy's methode in het bijzonder. Het is één les van een dagdeel, en de deelnameprijs is heel billijk.

Trudy heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van beginners.

"Ik ga er vanuit dat je nog niet kunt tekenen. Tekenen is niet een gave die zomaar uit je komt rollen; het is een ambacht, dat je kunt leren. Je kunt het jezelf leren, maar dat kost een hele berg energie. Ik ben er goed in om je te vertellen hoe je een bepaald onderwerp moet aanpakken. ik heb ervaren dat het maken van één complexe tekening te veel inzicht vergt in alle kleinere onderwerpen. Als je bijvoorbeeld een landschap tekent, komen daar dieren, boerderijen, lucht, water en nog veel meer in voor. Ik haal dat uit elkaar en behandel één ding tegelijk".

De eerstvolgende workshops:

  • workshop 'Helleborus', dinsdag 17 maart 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.
  • workshop 'Alle kleuren groen', woensdag 15 april 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.
  • workshop 'Stinzenplanten', dinsdag 12 mei 2020, 10.00 - 12.30 uur, deelnameprijs € 25 informatie en aanmelden.

workshops

Workshop schetsdagboek

De workshop Schetsdagboek gaat over het schetsen van dingen om u heen in een schetsboekje. U schetst allerlei dingen op één bladzijde, zodat u de sfeer van een plek of wandeling in één oogopslag ziet. Elke bladzijde wordt zo een weergave van een moment van het jaar en van uw leven.

U verzamelt met uw groep in Trudy's atelier waar u een korte rondleiding krijgt door haar kabinet en daarna een ontvangst met koffie en thee. Aansluitend krijgt u een korte les aan de grote cursustafel over het schetsen van dingen die u misschien nog nooit eerder getekend heeft. Trudy heeft daarvoor zelf een methode ontwikkeld: 'de Mierenwandeling'.

Daarna gaat u met Trudy naar buiten, loopt een stukje door Warffum en schetst staand een aantal dingen die horen bij de sfeer van een bepaalde plek.

schetsdagboek

Terug in het atelier legt Trudy u uit hoe u de schetsjes zo simpel mogelijk kunt inkleuren. U kunt daarbij gebruik maken van haar collectie kleurpotloden. Tenslotte maakt u een geheel van alle losse schetsjes en teksten op de bladzijde door teksten, lijnen en kaders toe te voegen.

In deze workshop heeft u de eerste beginselen van het schetsen geleerd. Maar bovendien neemt u een schetsboekje mee naar huis met daarin een persoonlijke impressie van deze dag.

Het dagprogramma is naar eigen keuze samen te stellen. U kunt met Trudy overleggen over datum, programma en lengte van de workshop. Het kan een dagdeel zijn, dus een ochtend of een middag, maar ook een hele dag. Ook kan er een lunch verzorgd worden en/of een drankje na afloop, wat u wilt.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de duur van de workshop, het aantal deelnemers, het programma en eventuele 'catering', en wordt in overleg vastgesteld. Een indicatie:
één dagdeel (2 ½ uur), vier deelnemers, inclusief koffie en thee: € 125,00;
twee dagdelen (2 x 2 ½ uur), vier deelnemers, inclusief koffie en thee en eenvoudige lunch: € 250,00.

Download hier een informatieblad met tarieven (een pdf bestand).

schetsdagboek

Eén of meer dagen schetsen op het Hogeland?

Warffum ligt in een heel aantrekkelijke omgeving, enkele kilometers van de Waddenkust. In het Groningse Hogeland vindt u veel mooie wierdedorpen met Middeleeuwse kerken, molens en grote boerderijen. Warffum zelf herbergt het aantrekkelijke Openluchtmuseum Het Hoogeland. Het uitgestrekte landschap heeft kronkelige landweggetjes en kleine hoogteverschillen die je niet verwacht.

Warffum lijkt misschien ver weg, maar het is uitstekend bereikbaar, zelfs met de trein!

Misschien wilt u een verblijf in Noord-Groningen eens combineren met één of meer dagen schetslessen? Trudy kent heel veel mooie plekjes van het Hogeland. Ze neemt u graag mee op pad om u die plekken te laten zien en om u te leren hoe je deze ervaringen in schetsen vastlegt.

Dat kan door in te schrijven op een 'schetsweek' of door met Trudy samen een 'schetsarrangement' op maat samen te stellen: één of meer dagen, individueel of met een groep.

schetsvakantie

Schetsweek - individuele inschrijving

Vier dagen intensief bezig zijn met schetsen tijdens een korte, geheel verzorgde schetsweek: op het mooie Groningse Hogeland.

Deze schetsweek is vergelijkbaar met Trudy's schetsreizen naar Engeland en Portugal, maar nu iets dichter bij huis en daardoor ook iets korter en iets goedkoper. Trudy heeft sinds haar verhuizing naar Warffum haast dagelijks Noord-Groningen doorkruist, en geconcludeerd dat deze prachtige omgeving zich even goed leent voor een 'schetsvakantie', zonder dat je er het vliegtuig naar Portugal of de boot naar Engeland voor hoeft te nemen. De weidse landschappen en historische dorpen in Noord-Groningen zijn even interessant.

De deelnemers verblijven van maandag tot en met vrijdag samen in een vakantiehuis. Trudy neemt u dagelijks per auto mee naar mooie schetslocaties. Voorafgaand aan de dagtocht krijgt u schetsles over het thema van die dag, na afloop werkt u gezamenlijk de schetsen uit. De schetsweek is geheel verzorgd. Deelnameprijs: € 545.

De eerstvolgende schetsweek zal plaatsvinden van maandag 20 tot en met vrijdag 24 augustus 2018 in Eenrum, Groningen. Deze schetsweek is volgeboekt. informatie.

schetsvakantie

Schetsarrangement - op maat

Wilt u een een- of meerdaagse privé- of groepsles of een workshop combineren met een verblijf in Warffum of omgeving?

Trudy kent heel veel mooie plekjes van het Hogeland en neemt u mee op pad. Dat kan zijn op de fiets of met de auto. Onderweg schetst u in een klein boekje wat u zoal opvalt. Omdat u staat in de berm zal zo'n schets niet al te lang moeten duren, dus moet het blijven bij de belangrijkste lijnen. Hoe u dat voor elkaar krijgt vertelt Trudy u gaandeweg.

Het is de bedoeling om verschillende dingen vast te leggen onderweg. Alles wat uw aandacht trekt. U kunt er bij schrijven en u kunt ook aantekeningen maken over de kleur. Zo wordt het schetsboekje een reisverslag, zoals u het ook zou kunnen maken tijdens andere reizen en vakanties. De schetsjes worden daarna in het atelier ingekleurd, en dat hoeft niet naar waarheid te zijn. Het gaat om uw impressie: Trudy geeft u advies hoe u dat kunt versterken. Het resultaat is heel wat anders dan een foto. Als het goed is krijgt u een mooi, getekend verslag van uw verblijf in Noord-Groningen en heeft u ook ontdekt hoe mooi deze streek is.

In Warffum en omgeving zijn verschillende goede logeeraccommodaties en eetgelegenheden. Trudy helpt u graag met het samenstellen van een passend arrangement. Tijdens de schetsdagen wordt de lunch verzorgd: in de tuinkamer achter Trudy's atelier, of met een lunchpakket voor onderweg.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de duur van uw verblijf, het aantal deelnemers, het programma en eventuele 'catering', en wordt in overleg vastgesteld. Een indicatie:
twee dagen, twee deelnemers, inclusief koffie, thee en lunch: € 210,00.

Download hier een informatieblad met tarieven en accommodaties (een pdf bestand).

schetsvakantie