over Trudy

Trudy Beekman

over Trudy

Trudy groeide op aan de rand van Wageningen tussen boeren en wetenschappers. Aan de ene kant begon het Binnenveld - tussen Wageningen en Rhenen - en aan de andere kant stond het instituut 'Entomologie' van de toenmalige Landbouwhogeschool. Dat heeft veel betekend voor haar carrière en haar levenshouding. Ze was, en is nog steeds, een levenslustig en nieuwsgierig kind.

"Mijn lievelingskleren waren een spijkerbroek en laarzen, want er moest vooral door weilanden worden gelopen. Het waren licht gebogen weilanden met in de lengte steeds een klein greppeltje. Erg vochtig. Er groeiden allerlei bijzondere bloemen: koekoeksbloem, zuring, boterbloem, moeraskartelblad, dotterbloem, en de mooiste van allemaal was kievitsbloem. Ik wilde al die bloemen kennen, bewaren en bewonderen. Als kind van acht wist ik niet dat zo'n weiland 'blauwgrasland' heette, en zeer zeldzaam zou worden."

Trudy Beekman

"Als ik de andere kant op liep richting Wageningen, kwam ik bij een spannend riviertje (de Grift), hoge populieren en Entomologie, het instituut voor insectenkunde van de Wageningse Universiteit. Op een dag liep ik de grote trap op en via de hal een gang in. Gewoon nieuwsgierig, maar toch wel een beetje verlegen. Een meneer in een klein kamertje wenkte mij. Hij zat op een krukje in een enorme la te kijken. Die zat vol met grote blauwe Morpho's, schitterend blauwe tropische vlinders. Mijn adem stond stil en op dat moment voelde ik waar mijn toekomst lag, zonder precies te weten wat en hoe. De meneer sloot de la, opende een andere en pakte een lege doos, die hij vulde met mij bekende Nederlandse vlinders, sloot het deksel en zei: 'Alsjeblieft, voor jou.'"

Trudy deed examen Havo en slaagde met een 9 voor biologie en een 9 voor tekenen. Maar voor de studie biologie miste ze de benodigde wiskundeknobbel en de kunstacademie in die tijd gaf geen les in plantjes tekenen. Uit een beroepskeuzetest kwam een opleiding Bibliotheek- en documentatieacademie. De liefde voor boeken is inderdaad een derde passie. Ze heeft de opleiding niet afgemaakt en is overgestapt naar de middelbare tuinbouwschool 'Huis te Lande', een creatieve en veelzijdige opleiding, waardoor zij werk vond bij het voorbereiden en beheren van de Internationale Tuinbouwtentoonstelling Floriade 1982.

grasland

"Stond ik daar met mijn nette 'Huis te Lande'-look in de vette klei van de aanleg voor de Floriade in de Amsterdamse Bijlmermeer. Geen bloemetje te zien, vier jaar voor de opening. Ik heb het hele voorbereidingsproces meegemaakt. Het was een geweldige tijd, met heel hard werken, vol ontmoetingen, feestjes, etentjes, overwerk en gezelligheid. Mijn taak was het maken van naambordjes van alle planten op het hele terrein (nomenclatuur) in samenwerking met de botanici van Nederland. Geweldig als je 's morgens om vier uur klaar was met je werk en de grote hal veranderd zag in bijvoorbeeld een zee van Lathyrus. Ik woonde aan het Gein op een piepklein zolderkamertje, en dat stond altijd vol boeketten, als ik daar nog aan denk...".

Na afloop van de tentoonstelling Floriade in oktober trouwde Trudy en kreeg een gezin. In die tijd is ze heel veel gaan tekenen en heeft ze een opleiding 'Illustratief tekenen' gedaan bij de LOI. Dat bevredigde niet genoeg en ze zocht naar grote voorbeelden op haar vakgebied. Eerst in boeken en musea, en later in de vorm van jaarlijkse bezoeken aan tekenaars die ze bewonderde.

Floriade

"Het was me opgevallen dat de schetsboekjes van de grote meesters vaak veel levendiger en speelser zijn dan hun uitgewerkte schilderijen. Bekend zijn de schetsboekjes van Van Gogh, de schetsen van Tiepolo, Da Vinci, Rembrandt en vele anderen. Het raakte me omdat ik geïnteresseerd was in de groei van kunstenaars, niet wetende dat ik er jaren later les in zou geven.
Ik besloot er een studie van te maken en kopieëerde veel schetsen om te voelen hoe de meester het had gedaan. Welk materiaal, welke snelheid, welke omstandigheden? Toen ontdekte ik in een Amsterdamse boekhandel een enorm boek met de schetsen van Eugène Delacroix in Marokko. Deze impressionistische schilder maakte grote schilderen met steigerende paarden die me nooit hadden kunnen boeien. Maar bij het openslaan van dit boek was ik verkocht. Ik heb met stijgende bewondering uren in het boek zitten bladeren en besloot mijn vak te maken van het schetsen en de lessen daarin."

Trudy heeft zichzelf leren tekenen en als natuurillustrator publiceerde ze in tijdschriften. Zij maakte columns voor 'Seasons' en voor de plaatselijke krant. Tekenen en schetsen gaat bij haar meestal vergezeld van schrijven, of dat nu in de vorm van een stuk tekst is of als losse opmerkingen bij schetsjes.

Delacroix

"Na het voltekenen van tientallen boekjes ontdekte ik dat ik ernaar streef om op één bladzijde alles te zeggen over een bepaalde sfeer of plaats. Het heeft iets journalistieks om dingen te willen vastleggen. Ik wil dat je in één oogopslag meteen de sfeer te pakken hebt. Ik noem het een instant-tekening, samengedrukt en gedroogd, en weer in leven te brengen door de kijker. Dat doe ik door al mijn zintuigen te gebruiken: wat zie ik, wat hoor ik, wat ruik ik, wat voel ik, wat denk ik en wat is de humor in dit alles. Tijdens mijn studie heb ik ontdekt dat dit een verwantschap is met de oosterse kunst. Ik heb gecommuniceerd met Frederick Franck, de Amerikaanse schrijver van 'Zen zien, Zen schetsen') die me stimuleerde om mijn eigen weg te volgen. Het is me uiteindelijk gelukt en dat geeft een enorme bevrediging. Een goed voorbeeld van deze werkwijze zijn de columns die ik elke week publiceer op mijn website."

dagboek-2016-11-30

Intussen uitte de liefde voor de natuur zich in het verzamelen van natuurvoorwerpen, die gebruikt werden voor installaties en kleine kunstwerken. De grootste installatie was de Black Box in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, uitgevoerd met vondsten van kinderen en gemaakt in de patio van Museum Naturalis in Leiden. Dit kunstwerk en vooral zijn kleur en visie waren de basis voor het latere Vindselmuseum in Amersfoort, dat landelijk bekend werd.

Lees hier meer over het vindselmuseum.

vindselmuseum

Ook had Trudy een lesmethode uitgedacht ('de Mierenwandeling') en gaf ze fulltime les aan beginners die goed wilden leren tekenen (met alle technieken) of wilden leren schetsen. In alle lessen gebruiken de cursisten een schetsboekje om in te werken, vanwege de hoeveelheid papier, het praktische gebruik, het intieme gevoel, en de zichtbare ontwikkeling van de cursist. De combinatie van een boekje, kleine illustraties en teksten bleek veel mensen aan te spreken.

"Toen stond ik voor de keuze om te gaan illustreren, ontwerpen of vrije kunst te maken. Ik besloot alle aarzelend opgelopen paadjes te verlaten en terug te keren naar het centrum van het web waar ik in zat. Ik heb heel bewust geen keuze gemaakt. Ik wilde terug naar mijn eigen beginpunt om te weten hoe ik mezelf heb leren tekenen, zodat ik het andere mensen zou kunnen leren. Ik wilde lesgeven. Ik wil de beginners op dit punt brengen, waarna ze zelf kunnen kiezen welke kant ze willen opgaan."

kokkel

Later kwamen er schetsreizen om mensen meer praktisch te kunnen begeleiden in het schetsen onderweg. Dat vergde de nodige voorbereiding en flexibilteit, en medewerking van oud-cursisten. De jaarlijkse voorjaarsreis naar Portugal werd een begrip en later kwam er een nazomerreis naar Engeland bij. Tegelijk werden in de zomer dagexcursies aangeboden, zodat Trudy haar enthousiasme op een heel directe manier op haar cursisten kon overbrengen.

Lees hier meer over Trudy's schetsreizen.

Sinds april 2017 gebruikt Trudy al die opgedane ervaring in haar atelier in haar nieuwe woonplaats Warffum.

Download hier Trudy's cv (een pdf bestand).

schetsreizen