Eureka, atelier

Eureka, atelier

Eureka, atelier, vrijdag 8 december 2017

eureka warffum 8 december 2017

Gisteren mijn kleine bruine tekenboekje over onze dikke wit-rode poes Percipio nog eens doorgebladerd. Vorig jaar heb ik regelmatig schetsen van hem gemaakt als hij op de cursustafel lag onder een stel halogeenlampjes. Hij vond het allemaal prima, en bleef meestal de hele avond keurig stil liggen. Op dat bruine papier is het een feest om hem te tekenen. Aan de andere kant van hetzelfde boekje was ik ooit begonnen met mijn andere kat, cyper Eureka. Ik heb alle kleuren uitgezocht met nummers erbij, dus die kan ik zo grijpen. En een paar keer heb ik geprobeerd hem te schetsen, maar hij houdt niet van model liggen. Hij is iedere keer weg als ik een half oor af heb.

En vandaag ging hij midden op de tafel zitten, keek mij steeds aan en miauwde. Ik was met andere dingen bezig, dus praatte alleen in het voorbijgaan tegen hem. Tot ik het eindelijk begreep en mijn kleurpotloden ging halen. En waarachtig, hij bleef zowaar vijf schetsen lang liggen, en ik kon hem helemaal rustig bekijken. Een wonder. Ik viel vooral op de kleurtjes in zijn ouder wordende haar, waar blauw en donkerrood in zit, en wat grijs is als het uit elkaar staat, zoals op zijn schouders. Aan zijn oor zijn de overblijfselen te zien van het verdedigen van zijn nieuwe tuin hier in Warffum.

Terwijl ik aan het tekenen was stond de radio aan, en hoorde ik enthousiaste berichten over sneeuw in Hilversum! Sneeuw? En ik weet van niets? Ben ik daarom naar Groningen verhuisd?