cursussen

cursussen en workshops

cursussen en workshops

Trudy verzorgt al vanaf 1995 schets- en tekenlessen voor beginners en gevorderden. Sinds april 2017 in haar atelier in Warffum. En voorheen jarenlang in haar atelier in Amersfoort en aan een groot aantal Volksuniversiteiten in Midden-Nederland.

Trudy heeft de cursussen zelf ontwikkeld. Ze zijn opgebouwd in duidelijke stappen, zodat iedereen de technieken goed kan begrijpen. De cursussen vinden plaats met een klein aantal deelnemers. Ook geeft Trudy individuele lessen en een- of meerdaagse 'workshops' voor groepen.

De winters zijn bij uitstek geschikt om te tekenen aan de cursustafel in het atelier. De zomers lenen zich uitstekend voor schetsen in de natuur.

"Tekenen gebeurt geconcentreerd, in alle rust, met aandacht voor details. Botanisch tekenaars vullen hun boekje met nauwgezette studies van planten, zaden, vruchten, bladeren en wat ze nog meer tegenkomen in elk seizoen. Zij werken ook naar de waarneming, maar zitten daarbij rustig aan tafel."

"Schetsen is een dynamische bezigheid: het gebeurt snel en intuïtief, vaak staand, en met makkelijk hanteerbare materialen. Schetsers vullen hun boekje met zo veel mogelijk schetsjes tijdens het dagelijks leven, overal en altijd. 'Kilometers maken'."

cursus

Workshops

Trudy geeft maandelijks een workshop, waarbij steeds een ander onderwerp wordt belicht. In de wintermaanden wordt er vooral rustig aan de cursustafel 'getekend', in de zomermaanden wordt er ook buiten - tijdens een wandeling door het dorp - snel 'geschetst'.

De workshops zijn gericht op beginnende tekenaars, die op deze manier kennis willen maken met tekenen in het algemeen of met Trudy's methode in het bijzonder. Het is één les van een dagdeel, en de deelnameprijs is heel billijk.

Trudy heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van beginners. Ze gaat er vanuit dat u nog niet kunt tekenen. Tekenen is niet een gave die zomaar uit je komt rollen; het is een ambacht, dat je kunt leren. Je kunt het jezelf leren, maar dat kost een hele berg energie. Trudy is er goed in om u te vertellen hoe u een bepaald onderwerp moet aanpakken. Ze heeft ervaren dat het maken van één complexe tekening te veel inzicht vergt in alle kleinere onderwerpen. Als u bijvoorbeeld een landschap tekent, komen daar dieren, boerderijen, lucht, water en nog veel meer in voor. Trudy haalt dat uit elkaar en leert u één ding tegelijk.

De planning van de workshops vindt u in de agenda.

workshops

Cursussen

Tekencursussen verzorgt Trudy vooral in de wintermaanden (oktober tot en met maart): doorgaans zit je dan liever aan de cursustafel in het verwarmde atelier gedetailleerde tekeningen uit te werken dan dat je op het open land staat te schetsen. Trudy beveelt alle beginnende tekenaars aan te beginnen met de basiscursus 'Natuurtekenen''

Basiscursus 'Natuurtekenen: de Mierenwandeling'
zeven dagdelen, elk van twee uur

In deze cursus leert u stapsgewijs een goed gelijkende tekening te maken van iets uit de natuur. We werken alleen met potlood. Deze cursus is bedoeld voor beginnende tekenaars, ook als u al jaren niet getekend heeft of het helemaal niet meer durft. Volwassenen bijvoorbeeld, die op de basisschool voor het laatst hebben getekend en daarna nooit meer. Trudy leert u volgens haar eigen methode 'de Mierenwandeling' hoe u planten, zaden, bloemen en andere natuurvoorwerpen op papier moet krijgen en u krijgt op die manier een recept voor een goed lijkende tekening.

cursus

Hebt u de basiscursus gevolgd, dan raadt Trudy u één van de volgende vervolgmogelijkheden aan:

  • een 'techniekcursus', bijvoorbeeld: pen en droge aquarel, pen en inkt, penseeltekenen, kalligrafie, kleurpotlood,
  • 'vrij tekenen': doorgaan met oefenen onder begeleiding op de maandagmiddag,
  • individuele lessen.

Geplande cursussen (in de periode van oktober tot en met maart) vindt u in de agenda.

cursus

Individuele lessen

"Ooit in Amersfoort dacht ik: waarom bestaat er privé-muziekles en geen privé-tekenles? Zou daar behoefte aan zijn? Ik ben toen aarzelend met één mevrouw begonnen en al gauw had ik de hele week vol cursisten. Net als mijn pianolerares, elk uur een ander, en dat vond ik erg leuk. Sindsdien heb ik allerlei bijzondere vragen voor les gehad: 'Doe je ook je schapen? Hoe kan ik de ontwerpen in mijn hoofd tekenen? Kun je mij wat minder gedetailleerd leren tekenen? Hoe maak ik een kleurtje met aquarel?"

Het onderwerp of programma is vrij. Het kan een beginnerscursus zijn, maar er zijn ook gevorderde tekenaars die een ander onderwerp of een nieuwe techniek willen leren, of die één keer in de maand komen voor een nieuwe impuls. Of die gewoon bezig willen blijven.
Tijdstip en lesprogramma bepaalt u in overleg met Trudy. Een les duurt in de regel maximaal 2 uur.

Kosten: € 32,50 per les, of € 150,00 voor een serie van 5 lessen.

cursus

Workshop schetsdagboek

De workshop Schetsdagboek gaat over het schetsen van dingen om u heen in een schetsboekje. U schetst allerlei dingen op één bladzijde, zodat u de sfeer van een plek of wandeling in één oogopslag ziet. Elke bladzijde wordt zo een weergave van een moment van het jaar en van uw leven.

U verzamelt met uw groep in Trudy's atelier waar u een korte rondleiding krijgt door haar kabinet en daarna een ontvangst met koffie en thee. Aansluitend krijgt u een korte les aan de grote cursustafel over het schetsen van dingen die u misschien nog nooit eerder getekend heeft. Trudy heeft daarvoor zelf een methode ontwikkeld: 'de Mierenwandeling'.

Daarna gaat u met Trudy naar buiten, loopt een stukje door Warffum en schetst staand een aantal dingen die horen bij de sfeer van een bepaalde plek.

schetsdagboek

Terug in het atelier legt Trudy u uit hoe u de schetsjes zo simpel mogelijk kunt inkleuren. U kunt daarbij gebruik maken van haar collectie kleurpotloden. Tenslotte maakt u een geheel van alle losse schetsjes en teksten op de bladzijde door teksten, lijnen en kaders toe te voegen.

In deze workshop heeft u de eerste beginselen van het schetsen geleerd. Maar bovendien neemt u een schetsboekje mee naar huis met daarin een persoonlijke impressie van deze dag.

Het dagprogramma is naar eigen keuze samen te stellen. U kunt met Trudy overleggen over datum, programma en lengte van de workshop. Het kan een dagdeel zijn, dus een ochtend of een middag, maar ook een hele dag. Ook kan er een lunch verzorgd worden en/of een drankje na afloop, wat u wilt.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de duur van de workshop, het aantal deelnemers, het programma en eventuele 'catering', en wordt in overleg vastgesteld. Een indicatie:
één dagdeel (2 ½ uur), vier deelnemers, inclusief koffie en thee: € 125,00;
twee dagdelen (2 x 2 ½ uur), vier deelnemers, inclusief koffie en thee en eenvoudige lunch: € 250,00.

Download hier een informatieblad met tarieven (een pdf bestand).

schetsdagboek

Schetsvakantie

Misschien wilt u een een- of meerdaagse privé- of groepsles of een workshop combineren met een verblijf in Warffum?

Warffum ligt in een heel aantrekkelijke omgeving, enkele kilometers van de Waddenkust. In het Groningse Hogeland vindt u veel mooie wierdedorpen met Middeleeuwse kerken, molens en grote boerderijen. Warffum zelf herbergt het aantrekkelijke Openluchtmuseum Het Hoogeland. Het uitgestrekte landschap heeft kronkelige landweggetjes en kleine hoogteverschillen die je niet verwacht.

schetsvakantie

Trudy kent heel veel mooie plekjes van het Hogeland en neemt u mee op pad. Dat kan zijn op de fiets of met de auto. Onderweg schetst u in een klein boekje wat u zoal opvalt. Omdat u staat in de berm zal zo'n schets niet al te lang moeten duren, dus moet het blijven bij de belangrijkste lijnen. Hoe u dat voor elkaar krijgt vertelt Trudy u gaandeweg.

Het is de bedoeling om verschillende dingen vast te leggen onderweg. Alles wat uw aandacht trekt. U kunt er bij schrijven en u kunt ook aantekeningen maken over de kleur. Zo wordt het schetsboekje een reisverslag, zoals u het ook zou kunnen maken tijdens andere reizen en vakanties. De schetsjes worden daarna in het atelier ingekleurd, en dat hoeft niet naar waarheid te zijn. Het gaat om uw impressie: Trudy geeft u advies hoe u dat kunt versterken. Het resultaat is heel wat anders dan een foto. Als het goed is krijgt u een mooi, getekend verslag van uw verblijf in Noord-Groningen en heeft u ook ontdekt hoe mooi deze streek is.

schetsvakantie

Warffum lijkt misschien ver weg, maar het is uitstekend bereikbaar, zelfs met de trein! In Warffum en omgeving zijn verschillende goede logeeraccommodaties en eetgelegenheden. Trudy helpt u graag met het samenstellen van een passend arrangement. Tijdens de schetsdagen wordt de lunch verzorgd: in de tuinkamer achter Trudy's atelier, of met een lunchpakket voor onderweg.

Uw schetsvakantie in Noord-Groningen lijkt zo heel veel op de schetsreizen die Trudy vroeger organiseerde naar Engeland en Portugal.

De prijs is natuurlijk afhankelijk van de duur van uw verblijf, het aantal deelnemers, het programma en eventuele 'catering', en wordt in overleg vastgesteld. Een indicatie:
twee dagen, twee deelnemers, inclusief koffie, thee en lunch: € 210,00.

Download hier een informatieblad met tarieven en accommodaties (een pdf bestand).

schetsvakantie